Úgy gondoltam szépen sorjában vegyük elő az ünnepnapokat, ahogy haladunk az időben!
Szeptember 21 és 24 között szokták megünnepelni az őszi napéjegyenlőség dátumát. A világosság és a sötétség újra egységben van. Az aratás második ünnepe, ugyanakkor a lezárás, elmúlás és újrakezdés napja is. Az egyik legfontosabb wicca ünnep!
Mabon, a Fény Istene, Mordon, pedig az Földanya. Mabon/Mordon az év alkonya.
Eljött az aratás utáni megpihenés időszaka, amikor a jól végzett munka beérik. A levelek lehullanak, bebarnulnak. Mondhatjuk az elmúlás korszakának is. A nappalok egyre rövidülnek, a sötétség veszi át a vezető szerepet. Egyre közelebb kerülünk a télhez, búcsút veszünk a nyártól! Ezáltal felkészülünk az elkövetkezendő időszakra, továbbá hálát adunk, azért, amit kaptunk, akár jó, akár nem. Ne mindig csak a pozitív dolgokra gondoljunk, hiszen a negatív történéseknek is van pozitív kicsengése!
Kis érdekesség a szeptemberi teliholddal kapcsolatban, hogy dátumilag mindig közelebb áll az őszi napfordulóhoz a megjelenése, aratóholdnak is szokták nevezni. Ha valami ne úgy alakult, ne csüggedjünk van még idő megváltoztatni!
Ebben az időszakban a narancs, barna, piros és a sárga színek uralkodnak. Erre az időszakra oltárt is lehet készíteni, ahová almát, magokat, kenyeret, tököt, búzát szokás tenni, minden olyant, ami az évszakhoz köthető. Ezen a napon, olyan varázslatokat hajtanak végre, amik helyrebillentik az egyensúly.
Sütés-főzéssel kapcsolatban aktuálisak lehetnek a következők: burgonyás ételek, csokoládétorták, kenyérfélék, pudingok, piték, mogyoró, bab, csirkehús, alma, kenyérfélék, főtt kukorica.
Mit csinálj ezen a napon?
- menj kirándulni.
. mérlegelés, egyensúly keresése.
- gyűjts faleveleket/almát az esti pitéhez.
- süss almás pitét vagy éppen kukoricakenyeret.
- adj áldást az elmúlt időszakért.
***
Almás sütemény Mabon napjára:
Hozzávalók:
3 bögre liszt
1 teáskanál só
1 teáskanál szódabikarbóna
2 bögre cukor
1 bögre olaj
¼ bögre narancslé
3 tojás
2 teáskanál vanília
1,5 bögre apróra vágott dió
3 darab alma
Elkészitése:
350 fokra kapcsoljuk be a sütőt. 3 tojást verjük fel. Vágjuk apróra a diót. Almát hámozzuk meg és szeleteljük fel. Szitáljuk össze a lisztet, a sót és a szódabikarbónát. Egy nagy tálban keverje össze a cukrot, a tojást, az olajat és a gyümölcslevet. Keverjük hozzá a vaníliát , almát, diót. Zsírozzuk ki a tepsit, majd az összekevert tésztát öntsük bele. 45 percre dobjuk be a sütőbe, majd ha aranybarnára sült vegyük ki. Közben fogpiszkálóval megböködjük, hogy megsült-e.
A tetejére karamellizálhatunk cukrot vagy nyakon önthetjük csokoládé sziruppal. Kinek hogy tetszik?!
***
((( források: pinterest.com ; loveintheoven.com ; readthespirit.com